Villa Tröst Drechtsteden wint de AandachtsAward 2022

Vooraf aan de Aandachtslezing Leugen & Waarheid op donderdag 27 oktober is de AandachtsAward 2022 uitgereikt. Villa Tröst Drechtsteden ging met de 1e prijs, een bedrag van 7.500 euro naar huis. 


De winnaar van vorig jaar, Leeszaal West, overhandigde de wisselbeker. Bij Villa Tröst ontmoeten mensen in rouw elkaar en is er altijd een luisterend oor bij vrijwilligers voor verdriet en verlies. Straattandarts010 waar dak- en thuislozen gratis gebitsbehandelingen krijgen, mocht de de tweede prijs van 5.000 euro in ontvangst nemen. De 3e prijs is gewonnen door Talentenscan Humanitas: een methodiek om te (her)ontdekken waar iemands talenten, interesses en mogelijkheden liggen.

De avond in een uitverkocht debatcentrum Arminius werd vervolgd met de lezing van schrijver en filosoof Bas Heijne. Een beschouwing over hoe de emancipatiegolf van het maatschappelijk veld is verplaatst naar ieders persoonlijke leven. Het proces van groeiende individualisering werd eerder als positief gezien: vrijheid, mogen zijn wie je bent. Inmiddels, versterkt door het digitale tijdperk, brengt het individu dat enkel op zichzelf gericht is, geen enkele autoriteit meer duldt en iedere politieke bemoeienis als een aanval ervaart, ernstige schade toe aan maatschappij en de planeet. Hoe maken we van het ik weer een wij? Een vraag die niemand nog heeft kunnen beantwoorden, zo sloot Bas Heijne de lezing af waarna hij in gesprek ging met de aanwezigen in de zaal.

De jaarlijkse Aandachtslezing is een initiatief van CoalitieErbij Rotterdam, Arminius en Luistergoud. De AandachtsAwards worden uitgereikt door Luistergoud om initiatieven die met echte aandacht aanwezig zijn in mensenlevens en de maatschappij, aan te moedigen. Vanaf 15 januari 2023 kunnen er weer nominaties worden ingediend voor de AandachtsAward 2023.

Binnenkort is hier de lezing na te luisteren. 

“De kunst van het doorvragen is veel meer dan verdiepende vragen kunnen stellen. Dat heb ik in deze workshop ontdekt!”

Nienke van Wijngaarden, Buurtwerker Dordrecht