Donderdag 9 november: Aandachtslezing 2023 met filosoof Marjan Slob

Aandacht is ons meest intieme bezit. Door aandacht te hebben, kun je zelf je doelen bepalen. Van binnenuit, op je eigen voorwaarden. Maar er liggen ‘commerciële aandachtsrovers’ op de loer, die jouw aandacht willen kapen, aldus de Duitse filosoof Thomas Metzinger. Zijn Amerikaanse collega Matthew Crawford spreekt van een ‘aandachtscrisis’.

In deze lezing roept Marjan Slob, filosoof en Denker des Vaderlands, op tot verzet tegen deze gevaarlijke opdringerigheid. Ze legt uit wat het belang van aandacht is, en hoe aandachtstechnieken je kunnen helpen om te worden wie je wilt zijn. Cultiveer je bewustzijn. Laat je aandacht rustig grazen en je zult gaan merken waar je waarde aan hecht. Voorafgaand aan de lezing wordt de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de samenleving. Prijzen die mooie sociale initiatieven in het zonnetje zetten.

Marjan SlobMarjan Slob is filosoof en essayist. Ze schrijft voor verschillende publieke media, waaronder de Volkskrant. Vrij werk van haar hand: Foute fantasieën (2007), Hersenbeest (2016, winnaar Socratesbeker), De lege hemel (2020, winnaar J. Greshoff-prijs), Door de bomen het huis (2022). Boekhandel V/h Van Gennep zal aanwezig zijn met een boekentafel en er is gelegenheid te signeren.

Over de Aandachtslezing
Luistergoud, Coalitie Erbij Rotterdam en Arminius organiseren jaarlijks de Aandachtslezing. Experts verkennen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken de maatschappij op hun samenhang en betekenis. Waar, wanneer, waarvoor en bij wie heeft welke aandacht betekenis en waar wordt het gemis eraan nu juist zichtbaar?

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tickets voor deze lezing.

“De twee workshops van Luistergoud hadden een open en veilige sfeer. Onze vrijwilligers gingen naar huis met een hoop nieuwe handvatten voor een goed gesprek, én een goed gevoel.“

Ieke Anker, projectcoördinator Netwerk Nieuw Rotterdam