Doodgewoon luisteren

Hoe voeren we een goed gesprek over de dood? Wat kan ons daarbij helpen? 


Doodgewoon luisteren

Luisteren naar angst, rouw en verlies rondom de dood, waarom is dit zo belangrijk? 41% van de Nederlanders praat nooit over de dood en 54% van de mensen geeft aan niet genoeg gesproken te hebben over dood met iemand die er nu niet meer is. Hierdoor is er na een overlijden meer verdriet en wordt het rouwproces bemoeilijkt. Dit blijkt uit onderzoek van van Sire, uitgevoerd in de periode van 25 tot en met 30 januari 2022. Deze workshop kan een begin zijn om hier verandering in te brengen. 

Luisteren is een vaardigheid, die begint met je vermogen om te ontvangen. Daarom start deze workshop met het verkennen van onze eigen ontvankelijkheid voor de dood om van daaruit te onderzoeken wat troost kan bieden én hoe deze er uit kan zien. Je krijgt in deze bijeenkomst geen trucs aangeboden. Je krijgt wel een bijeenkomst waar inzicht ontstaat om een vervolgstap te kunnen zetten.

Aan de orde komen:

  • Ervaringen met en emoties over dood
  • Uithouden van het niet-weten
  • Dooddoeners en ruimtegevers

Wilt u deze workshop reserveren? 

  • De workshop kunt u voor 3 of 6 uur reserveren;
  • Het minimum aantal deelnemers is 8 en het maximum 12 mensen per workshop.

Deze workshops worden gratis aangeboden, maar zijn niet zonder kosten. Daarom vragen wij u serieus om te gaan met het aantal deelnemers dat per groep is vereist. Waarom de workshops gratis worden aangeboden leest u hier.

Wilt u meer informatie over de workshops of heeft u specifieke wensen? Neem dan contact met ons op. 

Bekijk hier ons complete aanbod 'Workshops op locatie'

"Dankzij de training van Luistergoud hebben vrijwilligers handzame tools gekregen en een bewustwordingsproces doorgemaakt op het gebied van communicatie."

Monique, organisator workshops voor vrijwilligers, Pijnacker-Nootdorp